Està molt avançat el procés de constitució de l'Associació d'Amics del Mas del Llaurador. Entre els seus objectius, segons els seus estatuts, és el participar en la regulació, defensa de l'entorn natural i artístic del Mas per a evitar el deteriorament progressiu i millorar l'actual estat d'abandonament.

Esta població, deshabitada des de la dècada dels 60, es troba situada en la carretera N-420 a un parell de quilòmetres de la Vall del Tormo en direcció a Alcanyís. El nucli de població pertany al terme municipal de Valljunquera però la seua església parroquial estava atesa pel capellà de la Vall del Tormo León Andia fins la seua jubilació, on hi celebrava missa cada diumenge. Els últims anys s'ha recuperat la festa major que honora Sant Joan Degollat a finals d'agost. Així les viles veïnes de la Vall i Valljunquera organitzen una jornada de convivència amb diferents actes festius: missa, menjada, jocs, ball... Els promotors de l'associació, alguns fills o nets dels antics habitants de la població, pensen que s'han d'incrementar les iniciatives populars per a conservar, millorar i donar a conèixer el seu patrimoni.

Les primeres notícies que tenim de la població daten de 1646 amb 90 veïns aproximadament i el 1787 amb 121. El 1834 la vila era un municipi independent amb ajuntament propi. Cap al 1915 José Pellicer, capellà de la població, va convertir la casa parroquial en una escola religiosa amb un internat d'uns 30 alumnes de les viles del voltant, un centre educatiu de molt prestigi. El mossén va morir tràgicament el 1936.

La guerra va castigar la població per l'estabilització del front en la primavera del 1938 entre els nacionals a les Ventes de Valldalgorfa i els republicans al Mas del Llaurador. Les conseqüències de la lluita va ser l'intens bombardeig de la població i la destrucció de gran part de les edificacions que ja no van ser reconstruïdes per l'emigració de la gent cap a les poblacions veïnes. Actualment l'únic edifici que queda en bon estat de conservació és l'església parroquial d'un notable interés artístic i arquitectònic.
Article publicat a la columna de "Viles i Gents" del diari La Comarca el 4 de març del 2005